Commissie voor Sociale Zaken, Werk en Pensioenen

Commission des Affaires sociales, de l'Emploi et des Pensions

 

van

 

Dinsdag 25 maart 2025

 

Namiddag

 

______

 

 

du

 

Mardi 25 mars 2025

 

Après-midi

 

______

 

La réunion publique de commission est ouverte à 14 h 07 et présidée par M. Denis Ducarme.

De openbare commissievergadering wordt geopend om 14.07 uur en voorgezeten door de heer Denis Ducarme.

 

01 Samengevoegde vragen van

- Anja Vanrobaeys aan David Clarinval (VEM Werk, Economie en Landbouw) over "Het SWT" (56002540C)

- Axel Ronse aan David Clarinval (VEM Werk, Economie en Landbouw) over "Het einde van het SWT" (56003576C)

- Steven Coenegrachts aan David Clarinval (VEM Werk, Economie en Landbouw) over "De Groep van Tien en het akkoord over het SWT" (56003581C)

01 Questions jointes de

- Anja Vanrobaeys à David Clarinval (VPM Emploi, Économie et Agriculture) sur "Le RCC" (56002540C)

- Axel Ronse à David Clarinval (VPM Emploi, Économie et Agriculture) sur "La fin du RCC" (56003576C)

- Steven Coenegrachts à David Clarinval (VPM Emploi, Économie et Agriculture) sur "Le Groupe des 10 et l'accord sur le RCC" (56003581C)

 

01.01  Steven Coenegrachts (Open Vld): Mijnheer de minister, de Groep van Tien heeft over het SWT een akkoord bereikt dat indruist tegen het akkoord dat de regering daarover gesloten heeft, aangezien de timing verschilt.

 

Mijnheer de minister, hoeveel werknemers belangt het SWT-akkoord aan? Wat zal het kosten? Wat is de houding van de regering tegenover het betreffende sociaal akkoord tussen werkgevers en werknemers?

 

01.02 Minister David Clarinval: Aangezien mevrouw Vanrobaeys en de heer Ronse ook een vraag over het SWT indienden, zal ik ze alle drie beantwoorden.

 

De hervorming van het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag, beter bekend als het brugpensioen, is een gevoelige kwestie die veel werknemers direct raakt, vooral werknemers in sectoren die worden geherstructureerd. De ambitie van de regering bestaat erin de werkstellingsgraad tegen 2029 op 80 % te brengen. In het licht daarvan vormen stelsels die werknemers ertoe aanmoedigen om de arbeidsmarkt te verlaten, een echte aberratie.

 

Meerdere regeringen hebben de toegangs­voorwaarden voor het SWT al strenger gemaakt. Daarnaast moeten bepaalde SWT'ers voortaan voor de arbeidsmarkt beschikbaar blijven. Studies tonen aan dat de werkhervatting van SWT'ers zeer beperkt is. De inkomstenkloof tussen werken en niet werken is immers over het algemeen te klein om werknemers ertoe aan te zetten om opnieuw aan de slag te gaan.

 

Het regeerakkoord heeft voor het SWT, het vroegere brugpensioen, bepaald dat er geen nieuwe instromers meer vanaf de datum van het regeerakkoord worden aanvaard, behalve voor het medisch SWT. Concreet is dat dus vanaf 31 januari 2025.

 

Er zijn echter enkele uitzonderingen. Het medisch SWT wordt niet beoogd en werknemers die werden ontslagen, omdat de onderneming waar ze tewerkgesteld waren, in herstructurering is of in moeilijkheden, kunnen nog van het SWT genieten, op voorwaarde dat de onderneming als onderneming in herstructurering of in moeilijk­heden werd erkend vóór 31 januari 2025. Ten slotte geldt het SWT ook nog voor werknemers van wie het verlof voor 31 januari 2025 werd gemeld, maar die nog niet in SWT waren op die datum. We zullen niet raken aan de verworven rechten van de mensen die van het stelsel genieten, maar we zullen ons focussen op de activering naar een nieuwe job.

 

Wat de gevolgen voor de begroting en de financiële prognose met betrekking tot de geleidelijke afschaffing van het SWT betreft, zullen de verwachte besparingen in 2040 als gevolg van de beperking van het SWT volgens schattingen van de RVA 72,3 miljoen euro bedragen. Het is echter moeilijk om precies in te schatten hoeveel werknemers nog van de regeling zullen kunnen genieten. De geleidelijke afschaffing van de regeling tussen 2025 en 2030 zal een gecon­troleerde verlaging van de kosten mogelijk maken en tegelijkertijd een passende ondersteuning van de betrokken werknemers garanderen.

 

De Groep van Tien heeft ons trouwens op 12 maart jongstleden op de hoogte gebracht van een akkoord over onder andere het behoud van het SWT tot 30 juni 2025 om de voorwaarden te respecteren van de cao's die in 2023 werden gesloten. We erkennen het belang van de sociale dialoog en bekijken momenteel hoe we op die vraag kunnen antwoorden. We moeten pragmatisch en verantwoordelijk te werk gaan en zorgen voor een evenwichtige transitie die werknemers beschermt en tegelijkertijd de levensvatbaarheid van onze sociale stelsels waarborgt.

 

01.03  Steven Coenegrachts (Open Vld): Mijnheer de minister, u pleit na een lang antwoord voor pragmatisme. De regering gebruikt wel vaker als baseline de term 'modaliteiten'.

 

Eigenlijk komt het erop neer dat de Groep van Tien het akkoord wil uithollen en pas in werking wil laten treden op 30 juni in plaats van 31 januari. Van collega Ronse hoorde ik afgelopen donderdag nog dat het regeerakkoord heilig is en dat men daar niet van afwijkt. Ik ga er dus van uit dat zijn partij in de regering tegen de Groep van Tien stand zal houden, tegen het sociaal overleg en tegen het pragmatisme, waarvoor u vandaag pleit, mijnheer de minister.

 

We kunnen immers toch niet toestaan dat alle goede elementen van het regeerakkoord, waarvan zelfs ik erken dat ze goed zijn, worden uitgehold. U laat de uitvoering van de beperking van de werkloosheid in de tijd uithollen via uitzonderingen, waarvoor cd&v en Vooruit pleiten. Wat de meerwaardebelasting betreft, zijn we evenmin aan het einde van de modaliteiten. Ook in verband met het SWT wordt hier alleen maar gesproken over modaliteiten die de fond van de hervorming uithollen.

 

Stand your ground, collega Ronse, en zorg ervoor dat de afspraken die u in het regeerakkoord hebt gemaakt ten volle worden uitgevoerd, los van dat sociaal overleg en het pragmatisme waarmee sommigen dat willen bekijken.

 

De voorzitter: U vraagt het woord voor een repliek, mijnheer Ronse?

 

01.04  Axel Ronse (N-VA): Ik zal mijn vraag zelf niet meer stellen, mijnheer de minister, want ik had dezelfde vraag ingediend als de heer Coenegrachts, maar ik wil toch een aantal zaken meegeven.

 

Het regeerakkoord is inderdaad heilig en in dat regeerakkoord staat zeer duidelijk – zoals u correct hebt beschreven – dat er geen nieuwe instroom meer komt, tenzij voor medisch SWT en mensen die hun ontslag hebben gekregen voor 31 januari 2025. We zullen dat ook aanhouden. Voor onze fractie is het cruciaal dat het regeerakkoord wordt gerespecteerd. We hebben er ook alle vertrouwen in dat onze coalitiepartners mensen zijn van hun woord. Vanaf 31 januari 2025 komt er dus geen nieuwe instroom meer in het SWT.

 

Ik heb alle respect en sympathie voor de Groep van Tien, maar er zijn verkiezingen geweest en er werd een regeerakkoord gesloten dat evenwichtig is, waarin gegeven en genomen wordt, en wij vragen respect voor dat regeerakkoord.

 

De voorzitter: Mevrouw Vanrobaeys, u hebt het woord.

 

01.05  Anja Vanrobaeys (Vooruit): Bedankt, mijnheer de minister.

 

Uiteraard moet er respect zijn voor het regeerakkoord, maar in het regeerakkoord staan twee dingen: ook u zei hier vorige week dat u heel hard wil inzetten op het sociaal overleg.

 

Er is een sociaal akkoord over het SWT, de bonussen en het Federal Learning Account. Men vraagt daarin een uitstel en een soepelere toepassing van de bonussen. Het is belangrijk om in dat verband een zeker pragmatisme aan de dag te leggen. Ik hoorde cd&v en Vooruit hier vernoemen, maar het gaat ook over het VBO. Vanmorgen was het Pieter Timmermans die vroeg om het sociaal akkoord te respecteren, maar daarop heb ik geen antwoord gekregen.

 

Ondertussen is er ook een arrest van het Grondwettelijk Hof over de flexi-jobs, dat zegt dat dergelijke zaken ongrondwettelijk zijn. Ik denk dat we daarmee ook rekening moeten houden. Die uitspraak is er gekomen tussen de goedkeuring van het regeerakkoord en nu. We moeten er ook over waken dat de beslissingen die we nemen grondwettelijk zijn.

 

Het incident is gesloten.

L'incident est clos.

 

De behandeling van de vragen eindigt om 14.31 uur.

Le développement des questions se termine à 14 h 31.